Hier vindt u het antwoord op veelgestelde vragen, overzichtelijk per categorie gerangschikt. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
Duur van het verlof:
Per 12 maanden, maximaal tweemaal de wekelijkse arbeidsduur. De periode van 12 maanden gaat in op de eerste dag waarop het verlof wordt genoten. Werknemer kan verzoeken om elke gewenste wijze van opname van het kortdurend zorgverlof. Het hoeft niet aaneengesloten te worden opgenomen.
Aanvraag kortdurend zorgverlof:
Vooraf of zo snel mogelijk overleggen over de omvang, de wijze van opname en duur van het verlof. De werkgever kan het verzoek weigeren op grond van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang.
Duur van het verlof:
Per twaalf maanden, maximaal zes maal de wekelijkse arbeidsduur. De periode van twaalf maanden gaat in op de eerste dag waarop het verlof wordt genoten. De werknemer kan verzoeken om elke gewenste wijze van opname van het langdurend zorgverlof. Het hoeft niet aaneengesloten te worden opgenomen.
Aanvraag langdurend zorgverlof:
Het verzoek moet, minstens twee weken voor de ingang van het verlof, schriftelijk worden ingediend. De werkgever kan het verzoek weigeren op grond van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang.
Duur van het verlof:
Gedurende periode van 26 weken, ingaande vier weken vóór de dag van adoptie/pleegzorg, maximaal zes aaneengesloten weken verlof. Bij opname van meer dan één kind tegelijk, bestaat slechts voor één kind recht op verlof. Werknemer kan verzoeken om elke gewenste wijze van opname van het adoptieverlof en verlof wegens pleegzorg
(hoeft niet aaneengesloten te worden opgenomen).
Aanvraag van verlof: Indien mogelijk uiterlijk 3 weken voor aanvang verlof onder opgave van de omvang van het verlof.
Bij de melding worden documenten gevoegd waaruit blijkt dat een kind ter adoptie is of zal worden opgenomen.
De werkgever kan dit verzoek alleen weigeren indien er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelang.
Bij uw aanvraag laat u uw werkgever weten hoe u uw verlof wilt opnemen. Uw werkgever mag u in principe niet weigeren om het verlof verspreid op te nemen. Dit mag alleen als het bedrijf hierdoor ernstig in de problemen komt.
Aanvraag zwangerschapsverlof:
U vraagt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aan bij uw werkgever. Dit doet u uiterlijk 3 weken voordat uw verlof ingaat. Dat is ten minste 7 weken voor uw uitgerekende bevallingsdatum. Want uw zwangerschapsverlof begint uiterlijk 4 weken voor deze datum.
Bij uw aanvraag geeft u een verklaring van uw arts of verloskundige waarin de uitgerekende bevallingsdatum staat.
Uw werkgever mag het verlof niet weigeren. Krijgt u hierover een meningsverschil met uw werkgever? Dan kunt u contact opnemen met de ondernemingsraad of medezeggenschapsraad van uw organisatie.
De werkneemster ontvangt een uitkering ter hoogte van het salaris met een maximum van 100% van het dagloon.
Nachtdiensten:
De Arbeidstijdenwet (ATW) bepaalt dat je bij zwangerschap in beginsel niet kan worden verplicht tot het draaien van nachtdiensten.
Het is bovendien mogelijk dat de CAO bepaalt dat je, als je hiertegen bezwaar maakt, na de derde maand van je zwangerschap geen consignatie-, bereikbaarheids- of aanwezigheidsdiensten meer opgelegd kunt krijgen.
Hoe kan ik mijn ouderschapsverlof berekenen?
Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 24 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 24 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
Werkt u bij verschillende werkgevers?
Dan heeft u bij elke werkgever recht op ouderschapsverlof. Dat verlof hoeft u niet gelijktijdig op te nemen.
Werkt u bijvoorbeeld bij de ene werkgever 5 uur en bij de andere werkgever 20 uur? Dan heeft u bij de ene werkgever 26 x 5 uur recht op verlof en bij de andere werkgever 26 x 20 uur recht op verlof.
Mijn digitale machtiging wijzigen of opzeggen:
De bevestiging van PayIBAN, die u ontvangt na het afgeven van uw machtiging, kunt u gebruiken voor het doorgeven van een wijziging van uw (bank)gegevens. Mocht u deze niet meer in uw bezit hebben, neem dan contact op via o.v.v. “wijziging automatische incasso”. Vermeld in dit bericht duidelijk uw naam, adres, telefoonnummer en uw nieuwe bankgegevens.
Opzeggen en intrekken van de machtiging
Het intrekken van de digitale machtiging kan niet online. Neemt u contact op via , o.v.v. “opzegging lidmaatschap”, om door te geven dat u uw lidmaatschap wilt beëindigen. Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer. Hiermee trekt u ook de machtiging in. (u kunt hiervoor ook de rode intrekkingskaart van uw bank gebruiken).
Disclaimer
De BTN spant zich ervoor in de inhoud van de beantwoording van de FAQ regelmatig te actualiseren en/of aan te vullen. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is.
Daarom kunnen aan de informatie op deze website geen rechten worden ontleend.